Wat is het Domain Name System (DNS)?

Gepubliceerd op 12 juni 2022 door Rense Middelbos

Het Domain Name System, beter bekend als DNS, is het telefoonboek van het internet. Mensen krijgen online toegang tot informatie via domeinnamen, zoals nu.nl & nos.nl. Webbrowsers communiceren op basis van Internet Protocol (IP)-adressen. DNS vertaalt domeinnamen naar IP-adressen zodat webbrowsers de website kunnen laden.

Waarom bestaat het Domain Name System (DNS)?

Elk apparaat dat met internet is verbonden, heeft een uniek IP-adres dat andere machines gebruiken om het apparaat te vinden. DNS-Servers zorgen ervoor dat mensen geen IP-adressen zoals 192.168.1.1 (in IPv4) of complexere nieuwere alfanumerieke IP-adressen zoals 2a01:7c8:aaaf:2a2:5054:ff:fe91:8cfb (in IPv6) uit het hoofd hoeven te leren.

Hoe wordt het Domain Name System (DNS) toegepast?

DNS-resolutie houdt in dat een hostnaam (zoals example.com) wordt omgezet in een computervriendelijk IP-adres (zoals 192.168.1.1). Elk apparaat op het internet krijgt een IP-adres, en dat adres is nodig om het juiste internetapparaat te vinden. Zoals een woonadres wordt gebruikt om een bepaald huis te vinden. Wanneer een gebruiker een webpagina wil laden, moet er een vertaling plaats vinden tussen wat een gebruiker in zijn webbrowser typt (example.com) en het computervriendelijke adres dat nodig is om de webpagina van example.com te vinden.

Maar, Domain Name System (DNS) doet nog meer!

In het Domain Name System worden veel meer gegevens bewaard over de domeinnaam dan alleen het opslaan van IP-adressen. Bijvoorbeeld informatie over waar e-mails afgeleverd moeten worden of wie er mail namens het domein mag versturen. Er zijn binnen de DNS verschillende records toe te voegen met elk hun eigen functie.

A record

Een A-record is een verwijzing van een internetadres naar een IP-adres. Als je bijvoorbeeld “test” hebt aangemaakt als A-record dan verwijst test.example.com naar het opgegeven IPv4-adres.

AAAA record

Een AAAA record heeft dezelfde functie als een A record maar in tegenstelling tot het A record verwijst het record naar een IPv6-adres.

NS record

NS staat voor Nameserver, met dit record kun je de nameserver aangeven voor een domeinnaam. Elk domein heeft minimaal twee NS-records. Deze NS-records moeten overeenkomen met de nameservers die voor het domein zijn ingesteld.

TXT record

In een speciaal TXT-record kunt je informatieve waarden invoeren die vaak belangrijk zijn om te e-mailen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bepaalde informatie over de domeinnaam, contactgegevens of hostingprovider. Deze verifieert meestal de afzender van de e-mail en die partij kan de e-mail verzenden via @example.com.

MX record

MX staat voor Mail Exchanger en deze records vertellen je waar het e-mailverkeer naartoe moet. In plaats van een IP-adres in te vullen, zou je bijvoorbeeld een hostnaam of een A-record kunnen invoeren. Deze records kunnen verwijzen naar dezelfde server als de webserver, maar kunnen bijvoorbeeld ook de mailserver van een bedrijf zijn.

Vers van de pers…

Hoe zet ik leesbevestigingen uit binnen WhatsApp?

16 februari 2023

Hoe schakel ik end-to-end encryptie in voor een WhatsApp back-up?

16 februari 2023

Hoe stel ik twee-staps verificatie in op WhatsApp?

16 februari 2023