Wat is OneDrive voor Bedrijven?

Gepubliceerd op 8 juni 2022 door Rense Middelbos

OneDrive voor bedrijven is de cloudopslag dienst van Microsoft. Met deze dienst kun je jouw bestanden online opslaan en beveiligen, delen met anderen en openen vanaf elke locatie. Microsoft stelt voor elke zakelijke gebruiker standaard 1TB aan online opslagruimte beschikbaar vanuit het Microsoft datacenter. Eventueel is dit uit te breiden tot maximaal 25 TB.

Persoonlijke online bestandsopslag

Het eerste deel van OneDrive verraadt het misschien al. OneDrive is ontworpen voor het opslaan van jouw eigen persoonlijke bestanden. Hoewel het mogelijk is, binnen OneDrive voor Bedrijven bestanden te delen met anderen, is het niet ontworpen voor samenwerking. Wanneer je intensief met collega’s of externen wilt gaan samenwerken dan is het plaatsen van bestanden in SharePoint het beste alternatief. Wanneer je daar Microsoft Teams aan toevoegt is het plaatje om efficiënt samen te werken compleet.

Beschikbaar op verschillende apparaten

Wanneer jij jouw bestanden in OneDrive voor Bedrijven opslaat worden deze automatisch op al jouw apparaten bijgewerkt. Door de synchronisatie van OneDrive naar de Cloud is er voor het openen van de bestanden alleen een internetverbinding nodig. Jij kunt dus altijd bij jouw bestanden. Zelfs onderweg via je smartphone of tablet.

Veilig delen en verzenden van informatie

Met OneDrive deel je documenten en verzend je e-mails met bijlages op een veilige manier, zodat alleen degenen met de juiste rechten toegang hebben tot de informatie. Jij bepaalt wie de informatie wel en niet mag zien.

Nooit meer vergeten op te slaan

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je bent lekker bezig geweest met een document of presentatie en na 3 uur buffelen sluit je de computer af en vergeet je het bestand op te slaan. Met OneDrive voor Bedrijven is dit verleden tijd. Door de integratie met de Microsoft 365 Apps worden jouw bestanden automatisch opgeslagen en oudere versies bewaard. Je kan dus ook altijd terug naar een oudere versie.

Maar hoe zit dat dan als je het bestand hebt weggegooid en je ook de prullenbak op jouw computer hebt leeg gemaakt? Niet getreurd, OneDrive heeft ook een prullenbak functie waarin alle bestanden die jij verwijderd nog 93 dagen worden bewaard.

Bestanden op aanvraag

Niet alle bestanden die in jouw OneDrive opgeslagen staan heb je ook altijd nodig. Om ruimte op jouw desktop of laptop te besparen heeft Microsoft de functie Files On-Demand in het leven geroepen. Met Files On-Demand wordt een bestand pas op jouw computer opgeslagen wanneer je deze opent.