Gepubliceerd op 17 oktober 2022 door Rense Middelbos | Update op 19 oktober door Rense Middelbos

Hoe handig zou het zijn als jij als afzender van een mail zelf zou kunnen bepalen dat de mail niet mag worden doorgestuurd? Precies, wij leggen je graag uit hoe je dit in kan stellen binnen jouw eigen Outlook wanneer je gebruik maakt van Microsoft 365 Exchange Online.

De optie “Niet doorsturen” instellen

# Actie
1. Maak een nieuwe e-mail aan
2. Klik op Opties
3. Klik op Versleutelen
4. Selecteer Niet doorsturen
5. Na het instellen verschijnt de melding: Niet doorsturen – Geadresseerden kunnen dit bericht lezen, maar kunnen het niet doorsturen, afdrukken of de inhoud ervan kopieëren. De eigenaar van het gesprek heeft volledige machtigingen voor hun bericht en alle antwoorden. Machtiging is verleend door: naam@domein.ext

Hoe werkt de “Niet doorsturen” optie als de ontvanger geen Outlook gebruikt?

Naar aanleiding van dit artikel kregen wij op LinkedIn een vraag over het gebruik van een andere mailclient door de ontvanger van een versleuteld bericht waarin de optie “Niet doorsturen” is geselecteerd.

In het geval van een andere mailclient of mailprovider bij de ontvangende partij zorgt Microsoft ervoor dat de inhoud van de e-mail niet wordt getoond maar dat je een bericht ontvangt met de melding dat er een beveiligd bericht is gestuurd.

Om de mail te openen zijn er 2 verschillende mogelijkheden. De eerste is door in te loggen met jouw mailaccount dit werkt o.a. voor Microsoft 365, Outlook.com & gmail.com. Bij de tweede optie hoef je niet in te loggen maar maak je gebruik van een éénmalige autorisatiecode.

E-mail openen door in te loggen bij jouw mailprovider

# Actie
1. Klik op Bericht lezen
2. Klik op Inloggen met “Naam van mailprovider”
3. De inhoud van de mail wordt getoond.

E-mail openen door in te loggen bij jouw mailprovider

# Actie
1. Klik op Bericht lezen
2. Klik op Sign in with a One-Time passcode
3. Je ontvangt een e-mail van Microsoft met een One-Time passcode
4. Voer de one-time passcode in op de webpagina
5. Klik op Continue
6. De inhoud van de mail wordt getoond.